Az ETF-ek, vagyis tőzsdén kereskedett befektetési alapok, világszerte a legnépszerűbb befektetési termékek közé tartoznak: jelenleg mintegy 4 ezer milliárd dollárnyi vagyont kezelnek ETF-ekben, s ez a szám tíz év alatt a hatszorosára nőtt. A jellemzően részvényindexeket követő alapokkal ugyanis alacsony költségek és magas likviditás mellett lehet tipikusan passzív, hosszú távú befektetési stratégiákat megvalósítani.

A Budapesti Értéktőzsdén 2006. december 3. óta érhető el tőzsdén kereskedett alap, mégpedig a BUX index mozgását követő BUX ETF, amelynek segítségével egyetlen tranzakcióval megvásárolhatók a BÉT legnagyobb kapitalizációjú részvényei, az indexkosárnak megfelelő súlyozással. A befektetési termék árjegyzője az OTP Bank Nyrt.

ETF-ekkel bővül a költséghatékony, transzparens befektetői termékek sora

2018 október 1-től hét új ETF-fel bővült a Budapesti Értéktőzsdén kereskedhető külföldi eszközök köre. Ezekkel a német DAX, az amerikai S&P 500 és Nasdaq-100, valamint az Euro Stoxx részvényindexekbe lehet befektetni. A DAX, az S&P 500 és az Euro Stoxx esetében short termékek is elérhetőek, ezek megvásárlásakor abban az esetben lehet hozamot elérni, ha az index értéke csökken. Az új ETF-ek likviditását is az OTP Bank Nyrt. támogatja árjegyzéssel. Kereskedésük és elszámolásuk forintban történik, s így nyugdíj előtakarékossági számlára (NYESZ) is tehetők.

A hét ETF-et a Budapesti Értéktőzsde BÉTa piacára vezették be. A piac hat vezető európai kibocsátó, az Allianz, a Deutsche Telekom, a Henkel AG, a Münchener Rückversicherung, az SAP és a Volkswagen forintban kereskedhető részvényeivel is bővült.

A Budapesti Értéktőzsdének fontos célkitűzése, hogy a hazai befektetőknek hozzáférést biztosítsunk költséghatékony, átlátható és egyszerűen megérthető befektetési termékekhez." – mondta Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

Sokféleségüknek, alacsony költségeiknek és magas likviditásuknak köszönhetően globálisan a befektetési iparág egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő területe az ETF-piac. A most a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett termékek diverzifikált befektetéseket tesznek lehetővé a legnagyobb amerikai és európai vállalatokba, így a lakossági befektetők számára is jó alternatívát jelenthetnek.” – értékelt Barlai Róbert, az OTP Treasury regionális igazgatója.