BÉT-DM-KER csengetés_2.jpg

A tőzsdei bevezetés nemcsak célja, de fontos eszköze is a társaság stratégiai céljainak megvalósításában, úgy mint, nemzetközi terjeszkedés és további dinamikus növekedés a hazai agrár piacon. A tőzsdei bevezetést megelőzően a DM-KER sikeres zártkörű tőkeemelést hajtott végre. A túljegyzéssel záruló tranzakció keretében végül 3 800 forintos áron, 996,77 millió forint értékben, 262 310 darab részvény került értékesítésre.

A tranzakcióban a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 14,55 százalékos részesedést szerzett a Társaságban.

A tőzsdei bevezetés és a tranzakció bonyolításában Kijelölt Tanácsadóként a Random Capital és partnere, a Navigator Investments, valamint az EY vettek részt.

A Budapesti Értéktőzsde ötéves stratégiájának megalkotásakor kulcsfontosságú feladatként jelöltük meg a tőzsdeérett kkv-k nyilvános megjelenésének támogatását. A BÉT Xtend platform létrehozásával elértük célunkat, hiszen mostanra egyre több cégtulajdonos és vállalatvezető gondolkozik tőzsdei forrásbevonásban növekedési terveik megvalósításához. A DM-KER a BÉT több, középvállalatokat felkaroló programjában vett részt az elmúlt évek során, nem véletlenül: mivel a cég egyedi vállalati sztorival rendelkezik, joggal bízunk mi is abban, hogy a tőkebevonás segítségével további dinamikus növekedést érhetnek el a jövőben is."

- nyilatkozta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Bátor Ferenc a DM-KER Igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy az Xtend piaci megjelenéssel és a sikeres tőkebevonással megalapozottnak érzik a DM-KER stratégájának megvalósítását és megteremtették a további dinamikus növekedés alapjait.

Terveink között szerepel, hogy a részvények likvid kereskedésének megteremtése és stratégiánk megvalósításához szükséges további finanszírozáshoz 2020 első félévében egy nyilvános, elsősorban a lakossági befektetőket célzó kibocsátással jelenjünk meg a piacon. A tőzsdei bevezetés és a korábbi zártkörű tőkeemelés lehetőséget adott a stratégiánk megvalósítására, mától pedig a piac fogja minden nap visszaigazolni a működésünk sikerességét. Ez hatalmas kihívás egy vállalat életében, de tudom, hogy a DM-KER csapata felnőtt ehhez a feladathoz.”

Virág Ferenc, a Random képviseletében kifejtette:

A Random továbbra is elkötelezett támogatója a BÉT-nek, amit nem csak a kereskedésben elfoglalt pozíciója (TOP 5 forgalmazó) hanem a BÉT új piaci szegmensében kifejtett aktivitása is tükröz. Bízunk benne, hogy a DM-KER sikeres bevezetése után, hamarosan újabb cégeket segíthetünk az Xtend piacra."

Jutasi Zoltán, a NAVIGATOR Investments részéről kiemelte:

Mind a DM-KER vezetőivel, mind pedig a Random és az EY munkatársaival nagyon jó együttműködés alakult ki a projekt során. A projekt szoros határideje ellenére mindenki jól teljesített, ennek is volt köszönhető, hogy kevesebb, mint fél év alatt megvalósulhatott a tranzakció. A BÉT Xtend piacra igyekvő vállalatoknak jó példa lehet a DM-KER sikere és bíztatta a piaci szereplőket a BÉT támogatási modelljének, a Széchenyi Tőkealap finanszírozási lehetőségeinek és a BÉT Xtend piac egyszerűsített rendszerének mélyebb megismerésére, amely a hagyományos forráslehetőségeken túl is kínál megoldást a hazai kkv szektor vállalkozásai számára."

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy újabb vállalatot támogathatott a tőzsdére lépésében az EY pénzügyi és jogi tanácsadói csapata. Az első Xtend bevezetést követően is megfogalmaztuk azt a reményünket, hogy lendületes, fejlődési stratégiát követő középvállalatoknak legyünk a segítségére és végig kísérjük őket a tőkepiacra lépéshez vezető úton. Nagyon szerettük a közös munkát a DM-KER-rel, és tanácsadóként megélni az eltervezett tőkebevonás és a tőzsdére lépési tranzakció sikerét elégedettséggel tölt el bennünket. A BÉT az elmúlt években rengeteg energiát fektetett a középvállalatok edukálásába és abba, hogy megismertesse őket a tőkepiaci jelenlét előnyeivel. A DM-KER részvényeivel való kereskedés pedig visszaigazolása, gyümölcse ennek a nagyon aktív, támogató környezetnek. Reméljük, hogy a közös munka folytatódik és mind a DM-KER-t, mind újabb vállalatokat segíthet az EY továbbra is a növekedési terveik megvalósításában."

– mondta dr. Várszegi Sarolta, az EY képviselője.

Miért kell középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis-és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőke ágon forráshoz jutni különböző kockázati tőkealapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázati tőkebefektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend piaca.

Bővebb tájékoztató a BÉT Xtend piacról itt érhető el.
Az ELITE Programról további tájékoztatás ezen a hivatkozáson érhető el.
A 2019-es BÉT50 kiadvány megtekinthető az alábbi hivatkozáson.
A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapról további információ itt érhető el.