A magyar közgazdászok legnagyobb múltra visszatekintő szakmai szervezete, a közel hatezer tagot számláló, 1894-ben alapított – és ezzel Európában is az egyik legpatinásabb közhasznú egyesületnek számító – Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Felelős Vállalatirányítás Szakosztálya a mai napon rendhagyó módon online formában tartotta tisztújító ülését. A tagság döntése alapján ismét Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója került megválasztásra a szakosztály elnökekének.

A vezető kisebb megszakítással 2004 óta dolgozik a Budapesti Értéktőzsdén: 2016 januárja óta a BÉT vezérigazgatója. 2018 decembere óta pedig az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) Igazgatóságának tagjaként képviseli a magyar tőkepiacot. Irányítása alatt született meg a Tőzsde ötéves, 2020-ig szóló stratégiája, amely a magyar tőkepiac fejlesztését, a kínálati és keresleti oldal élénkítését és a pénzügyi kultúra fejlesztését helyezte a középpontba.

A BÉT 2002 közepén kezdte kidolgozni felelős vállalatirányítási kódexét, 2004 óta pedig Felelős Vállalatirányítási Bizottsága is működik. A Bizottság által 2018-ban kibocsátott Felelős Társaságirányítási Ajánlások célja, hogy hogy a nyilvánosan működő részvénytársaságok működésük során megfeleljenek a felelősségteljes vállalatirányítás nemzetközileg is elismert szabályainak és sztenderdjeinek. A BÉT számára egyre inkább fókuszba kerül a fenntartható fejlődés elősegítése. 2019-ben csatlakozott a Sustainable Stock Exchanges (SSE) nemzetközi fenntarthatósági kezdeményezéshez, tovább erősítve a BÉT elkötelezettségét a környezeti és társadalmi fenntarthatóság, illetve a felelős társaságirányítás iránt. Ennek az erős elköteleződésnek egy újabb mérföldköve, hogy immár a szakosztály nevében is megjelenik a fenntarthatóság.

Büszkeséggel tölt el, hogy a szakosztály tagjai ismét megtiszteltek a bizalmukkal, amelyet nagyon köszönök ezúton is. A Budapesti Értéktőzsdének továbbra is kiemelt célja az áttekinthető és hatékony piaci működés elősegítése. E törekvés legújabb eszköze a mai nappal meghirdetett BÉT ESG ajánlások bemutatása – úgy gondolom, a nyilvános konzultáció elősegíti, hogy a készülő ESG Guide valóban támogatást nyújtson, irányjelzőként szolgáljon a társaságok számára"

– mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója az újraválasztás, illetve a Tőzsde zöld pénzügyi tervei kapcsán.

A mai tisztújító ülést követően az MKT Fenntarthatósági szakosztálya testületét a következő szakemberek alkotják:

A szakosztály elnöke:
Végh Richárd

Az elnökségi tagjai:
Báger Gusztáv egyetemi tanár, az MNB Monetáris Tanácsának tagja
Bodzási Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, az Igazságügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkára
Chaudhuri Sujit, a Testnevelési Egyetem docense
ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. elnök-vezérigazgatója
Hornung Ágnes, az MKB Bank Nyrt. felügyelőbizottságának tagja, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi államtitkára
Kandrács Csaba, az MNB alelnöke
Parragh Bianka, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának adjunktusa, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja
Szivek Norbert, a MOL-csoport felügyelőbizottsági tagja, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója
Vízkeleti Sándor, az Amundi Zrt. vezérigazgatója, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke
Windisch László, az MNB korábbi alelnöke
Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója, Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület volt elnöke