CFA_Kochmeister-díj_atmeretezett.jpg

Az egyesült államokbeli CFA Institute Research Challenge nevű, idén Magyarországon tizedik alkalommal megrendezett versenyét 2018 októberében hirdették meg. A jelentkezők részére megszabott feladat során a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Duna House Nyrt.-ről kellett angol nyelvű, fundamentális elemzést készíteniük. Öt egyetem hat csapatának dolgozatából végül négy elemzés munkája kapott esélyt a BÉT jubileumára megrendezett döntőben a szóbeli bizonyításra. Munkájukat a neves tőke- és pénzpiaci szakértőkből álló zsűri értékelte: Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese, Pálfi György, az Aegon Alapkezelő portfólió menedzsere, Schilling Dániel, a Duna House gazdasági igazgatója és Tunkli Dániel, az Accorde Alapkezelő portfólió menedzsere. 

A szakmai bizottság az alábbi csapatok pályaműveit díjazta:

BÉT Kochmeister-díj: Wave Partners, Budapesti Corvinus Egyetem

I. Helyezett: Wave Partners, Budapesti Corvinus Egyetem

II. Helyezett: Green Tree Consulting, Budapesti Corvinus Egyetem

III. Helyezett: Parrots, Eötvös Loránd Tudományegyetem 

A 2018–2019-es összesített, írásbeli és szóbeli verseny győztes csapatának résztvevői a Zürichben megrendezésre kerülő, áprilisi régiós döntőbe jutottak, amely Európa, a Közel-Kelet és Afrika indulóinak ad helyet. Amennyiben ott is helytállnak, a globális döntőben is bizonyíthatnak New Yorkban.

A Budapesti Értéktőzsde a verseny nyertes elemzését produkáló csapata számára a komoly presztízst képviselő BÉT Kochmeister-díjat adományozta, amelyet 2004 óta ad át a magyar tőzsde.

A versenyben résztvevő többi hallgató értékes tárgynyereményeket vihetett haza a CFA Society Hungary jóvoltából, továbbá az esemény főszponzora, az Aegon Alapkezelő további díjakat és jövőbeli szakmai gyakorlati lehetőségeket is biztosított.

Számunkra is nagyszerű élmény látni, hogy ezek a fiatal tehetségek milyen jól megállják a helyüket éles helyzetben, nemzetközi környezetben. Reméljük, hogy ez a verseny is segít nekik abban, hogy megszeressék a befektetési szakmát, a tőkepiacot, és a jövőben ezen a területen helyezkedjenek el. Aki a CFA Institute Research Challenge versenyen jól teljesít, büszkén és jó esélyekkel pályázhat állásra ebben a szektorban.”

– mondta Varga Péter, CFA a verseny szervezője.

A Budapesti Értéktőzsde kiemelt törekvései közé tartozik az új generáció befektetői tudatosságának és a befektetői döntések megalapozottságának szakmai támogatása.  A versenyben résztvevők munkája nagyon magas minőségű volt, ami ígéretes a tőkepiacok további fejlődéséhez Magyarországon. Annak is örülünk, hogy az itt nyertes fiatalok szaktudásukat nemzetközileg is elismert szakmai rendezvények során próbára tudják tenni."

– nyilatkozta Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

A BÉT Kochmeister-díj

A díj névadója báró Kochmeister Frigyes, aki 1864-ben vezető szerepet játszott a Budapesti Áru- és Értéktőzsde megalakításában, majd később a Tőzsde első elnökeként több mint harminc éven keresztül irányította az intézményt. Az ő munkássága előtt is tisztelegve a Budapesti Értéktőzsde 2004-ben alapította meg a nevét viselő BÉT Kochmeister-díjat, melyet a magyarországi felsőoktatásban tanulók számára hirdet meg minden évben a Tőzsde.