A külföldi működőtőke befektetések (FDI) ösztönzése mellett a HIPA kiemelt feladata az üzletfejlesztés, az ígéretes, magas megvalósíthatósági potenciállal rendelkező magyar beruházási projektek kiajánlása hazai és külföldi pénzügyi befektetők számára.

A HIPA Beruházási Projektek Osztályának elsődleges célja, hogy sikeres együttműködéseket teremtsen a magyar vállalkozások és a pénzügyi, illetve szakmai befektetők között. Az általuk rendszeresen szervezett Tőkeakadémián hazai és nemzetközi előadók gyakorlatorientált tréningekkel várják a jelentkezőket, akik közül többen már visszatérő vendégek az évente kétszer megrendezésre kerülő többnapos rendezvényen.

Az előző évekhez hasonlóan a program első moduljának fő témái idén is a tőkebevonási alapok, a forrásbevonás, a pénzügyi lehetőségek, a befektető megnyerése, valamint az üzleti tervezés és a piaci pozícionálás voltak. Ezen alapokra építve a képzés második részében a résztvevők többek között megismerkedhettek a tőkebevonási folyamat részleteivel, a beruházási célzatú hazai és uniós forrásokkal, az exit-stratégia fontosságával, illetve sikeres tőkebevonási esettanulmányokat is megismerhettek.

A BÉT szenior vállalatfinanszírozási szakértője, Paulovits Márton kiemelte a tőzsde versenyképesség-növelő hatását, ami nem csupán a piacszerzés és a finanszírozás, de a munkaerő szegmensben is megjelenik. Dr. Lódi Kata pedig ismertette az ELITE-BÉT Programot, amely átfogóan fejleszti a vállalati pénzügyi kultúrát, hatékonyan támogatja a cégek külső finanszírozáshoz jutását, valamint segít a programban részt vevő cégeknek felkészülni akár a tőzsdei forrásbevonásra is.

Mikesy Álmos, a Hiventures üzletfejlesztési vezetője ismertette az MFB Csoporthoz tartozó Állami Alapkezelő hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztését serkentő növekedési, magvető, valamint inkubációs befektetési konstrukcióit. Ezek három életszakaszban, egymásra épülő multi-stage funding struktúrában nyújtanak tőkebevonást, melynek keretében 2023 végéig mintegy 1500 céget tudnak támogatni közel 60 milliárd forint erejéig.

Baranyai Gábor, a CEU Business School oktatója a jól definiált üzleti stratégia jelentőségét hangsúlyozta, melyben mind a nyereségesség, mind a fenntarthatóság kritériuma megfelelően definiálva van. Ezzel együtt számos előadó emelte ki a kapcsolatok, a menedzsment, valamint a személyes meggyőzés szerepét a befektetői tárgyalások sikere kapcsán.

Jó gyakorlatként meghallgatva a Fintechshow 2017 nyertes Szota Szabolcs előadását, rekordszámban tartottak próba prezentációkat a résztvevők, melyekre mind a trénerek, mind a többi résztvevő egyaránt visszajelzéseket adtak. A résztvevőknek egyéni konzultációkra is lehetőségük nyílt a tőkebevonás kérdéskörében.

Forrás: hipa.hu