keba tőzsdejáték.jpg

A Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA), - fő szakmai partnereivel, az Erste Befektetési Zrt.-vel és a Budapesti Értéktőzsdével egyeztetve - a pandémia ellenére úgy döntött, hogy ebben a tanévben is meghirdeti a mára hagyománnyá vált Tőzsdejátékát. A 2020 novemberében kezdődött versenyre több, mint 200 csapat, közel 700 diákja jelentkezett.

A selejtező során a világ 20 tőzsdéjén kereskedhettek a diákok, akikre a kereskedés mellett tesztek megoldása és videók készítése is várt. Az elődöntő folyamán - ahova két határon túli csapat is bejutott - pedig esszét írtak a saját kereskedési tevékenységükről, amelyhez egy-egy, az interneten keresztül lebonyolított beszélgetés is társult.

A döntőre 2021. március 4-én került sor, amely az elődöntőhöz hasonlóan az online térben zajlott. A zsűrit Martin Hajdu György, a KEBA elnöke, Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. és Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde képviselője mellett Horváth Tamás, a KELER KSZF Zrt. elszámolási osztályvezetője, Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője, Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője, valamint Árpád Gergely, a KEBA Alumni képviselője alkották. A KEBA Alumni szervezet tagjai a Tőzsdejáték korábbi döntősei, akik a verseny szervezése mellett aktívan közreműködnek szakmai események szervezésében, a kapcsolati hálózat építésében is.

A Tőzsdejáték szóbeli döntője során a csapatok először az elődöntőre elkészített esszéjüket mutatták be, majd a hazai tőkepiaccal kapcsolatosan bizonyíthatták tudásukat.

A Tőzsdejáték döntőjében ezúttal a győri Révai Miklós Gimnázium „Tőkehalak” csapata aratta le a babérokat, a csapat tagjai: Baki Zsombor, Dúcz Ákos és Dékány Domonkos.

A második helyen a budapesti Veres Péter Gimnázium „Wall Street Bikái” csapata végzett, a dobogó harmadik fokára a budapesti Eötvös József Gimnázium „KVB” csapata léphetett. A negyedik helyezett a budapesti II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium „Thalia”, míg az ötödik a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium „Rosikadomi” csapata lett.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei verseny legjobbjait is számos szakmai díjjal és tárgynyereménnyel jutalmazták a szervezők. Az elődöntőbe jutott csapatokat a BÉT jutalmazta.

A szakmai fődíjat, a 100 órás tőzsdei szakvizsgára felkészítő tanfolyamot a Budapest Institute of Banking (BIB) ajánlotta fel. A BIB képzései során elsajátítható pénzügyi ismeretek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a hallgatók a jövőben kiemelt pozíciókat töltsenek be a hazai és nemzetközi pénzintézeti szektor vállalatainál, intézményeinél. A tanfolyam mellett az Erste Befektetési Zrt. egy, a szervezetnél eltölthető szakmai gyakorlattal is jutalmazta az első helyezett csapatot.

A szervezők kiemelték, hogy az elődöntőre érkezett szakmai és személyes élményekről készített esszék szakmailag színvonalasak voltak, de a versenyben résztvevő csapatok a verseny egésze során is kimagasló teljesítményt nyújtottak.

Fábián Gergely, a Budapest Institute of Banking vezérigazgatója:

A BIB-et kis túlzással Tőzsdéből és játszva tanulásból gyúrták, de mindenképpen legfontosabb alkotóelemei között van. Éppen emiatt természetes volt, hogy születésünk óta támogatjuk a Tőzsdejátékot és idén is olyan lelkesedéssel vártuk, mint a járvány végét vagy a foci EB-t. A Budapest Institute of Banking a győzteseknek idén is ingyenesen biztosítja a zászlóshajónknak számító brókerképzést, amivel a nyertes fiatalokat nagy örömmel segítjük érdeklődésük és tudásuk további mélyítésében.”

Az idei már a 21. Tőzsdejáték volt, és nemcsak a körülmények miatt lett igazán speciális. A csapatok évről-évre meglepnek szakmai felkészültségükkel, újszerű látásmódjukkal és lelkesedésükkel, ahogyan most is. A járványhelyzet miatt most sajnos nem tudtuk a szokásos módon megrendezni a döntőt, de úgy gondolom, hogy az alapos előkészületek révén zökkenőmentesen és élményszerűen sikerült lebonyolítani az eseményt. Köszönet illeti partnereinket és ezen belül főleg azon középiskolákat, amelyek a pénzügyi oktatás helyi szintű támogatásával segítik a munkánkat, akár tanfolyamok, szakkörök szervezésével, akár a versenyekre történő felkészítéssel. Mindezek révén azt is látjuk, hogy a verseny hatása jelentősen túlmutat a közvetlen versenyzők körén”

– nyilatkozta Martin Hajdu György, a Közép-európai Brókerképző Alapítvány elnöke és a verseny zsűrijének elnöke.

A Budapesti Értéktőzsdénél fontosnak tartjuk a pénzügyi szakemberek következő generációjának edukációját, ennek egy meghatározó eleme a most véget ért Tőzsdejáték. Az idei, rendhagyó körülmények között zajlott forduló is bizonyítja, hogy jó úton haladunk, hiszen a diákok rendkívül színvonalas munkákkal szálltak versenybe. A BÉT minden munkatársa nevében szeretném megköszönni mind a KEBA, mind az együttműködő partnerek munkáját. Továbbá szeretnék gratulálni a résztvevőknek a több hónapos kiemelkedő teljesítményhez!"

– mondta Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde tanácsadója.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olajipari elemzője:

A fiatal generáció érdeklődik a tőzsde és a befektetések világa iránt. Elég csak megnézni, hogy az új elektronikus platformok, mint a Robin Hood, mekkora napi forgalmat generálnak, a Redditen pedig fiatal kisbefektetők millió cserélnek befektetési tippeket naponta. Ezt a kíváncsiságot tapasztaltuk a magyar diákok körében is, akik pár éven belül jó eséllyel bekerülnek ebbe a körbe és aktív invesztorok lehetnek a Budapesti Értéktőzsdén. Ez nagyon jó érzéssel tölt el minket és arra bíztat, hogy folytassuk ezt az eseményt a jövőben is."