BÉT március AKK.jpg

Az ÁKK Zrt. a magyar állam által, külföldön, euróban kibocsátott és jelenleg kintlévő összes államkötvényét (ez jelenleg hét kötvénysorozatot jelent) a mai nappal bevezette a Budapesti Értéktőzsde másodpiaci szegmensére, a BÉT Xbond kötvénypiacra. A bevezetett kötvények a következők: Hungary 1.750% GRN Bond Jun2035 jelű zöld kötvény, valamint Hungary 1.250% Bond Oct2025, Hungary 1.125% Bond Apr2026, Hungary 1.750% Bond Oct2027, Hungary 0.500% Bond Nov2030, Hungary 1.625% Bond Apr2032, Hungary 1.500% Bond Nov2050.

A kötvénykibocsátással folytatódik, valamint tovább erősödik a stratégiai együttműködés az ÁKK Zrt., mint az államadósság-kezelés megvalósítója és a BÉT, mint a hazai tőkepiaci infrastruktúra szolgáltatója között.

A bevezetés egyúttal a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjához kapcsolódóan, a vállalati kötvények kereskedésére kialakított BÉT Xbond kötvényplatform állampapír-szegmenssel történő bővítését is jelenti, egyúttal hozzáférést is biztosít a hazai befektetőknek a külföldön, nemzetközi befektetők számára kibocsátott egyes magyar állampapírokhoz.

A BÉT Xbond platformról

A Budapesti Értéktőzsde az MNB Növekedési Kötvényprogramjához kapcsolódóan, a sikeres nemzetközi példákat alapul véve indította el másodpiaci szegmensét BÉT Xbond néven, amely egy alternatív kereskedési platformot kínál 2019 júliusa óta olyan kötvénykibocsátásban gondolkodó vállalatok számára, akik legalább 100.000 euró vagy annak megfelelő egyéb deviza névértékű kötvényt kívánnak másodpiaci forgalomba hozni. Lakossági befektetők részvételére így elsősorban befektetési alapokon, pénztárakon, biztosítókon keresztül van lehetőség.

A dedikált piacra regisztrált vállalatok a BÉT Xtend piachoz hasonlóan – a klasszikus szabályozott piachoz képest – könnyített adminisztráció, és az első másfél évben 50 százalékkal mérsékelt költségek mellett léphetnek piacra. Fontos könnyítés továbbá, hogy az erre a platformra lépő kibocsátók számára nem kötelező az IFRS sztenderd alkalmazása.