Igen jó hónapot tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde, miután kevesebb mint másfél évvel az előző csúcsdöntés után a BUX újra meghaladta korábbi legmagasabb értékét. A legmagasabb napi záróérték, amely új történelmi csúcsot jelent, 46 379 pont volt, a hónapot végül 46 371 ponton zárta az index, ami 7,4 százalékos emelkedést jelent az előző havi záráshoz képest.

2021_majus_1.png

Az emelkedést több tényező segítette: a nemzetközi piacokon továbbra is jó a hangulat, tart az emelkedő trend, ugyanakkor ennek hajtóereje immár nem elsősorban az amerikai piac: az európai tőzsdék vették át a vezetést. Ez részben összefügghet azzal, hogy a gazdasági nyitás egyre több országra terjed ki, de annak is szerepe lehet, hogy az amerikai részvények már magasabban árazottak, így a befektetők az európai papírok felé fordultak. Ugyancsak pozitívan hatott a hazai részvénypiacra a vártnál lényegesen jobb első negyedéves GDP-adat.

A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban: ára 16 százalékkal nőtt egy hónap alatt, 15 615 forintra. A hónap folyamán a bankpapír megközelítette 16 ezer forintos örökös csúcsát, ezzel árfolyama megduplázódott a tavaly márciusi mélyponthoz képest. Forgalma kiemelkedően magas volt: az összforgalom 61 százalékát adta.

Ugyancsak nagy mértékben, 12 százalékkal drágul a Mol, 2 310 forinton zárta a hónapot, így jelentősen hozzájárult az index erősödéséhez. A kisebb indexsúllyal rendelkező részvények közül a Masterplast érdemel említést, miután forgalma alapján a Telekomot megelőzve a negyedik helyre került, árfolyama pedig 12,6 százalékkal emelkedett.

2021_majus_2.png

A részvénypiac összforgalma 247 milliárd forint lett, így egy kereskedési napra 12,4 milliárd jutott, ami 28,5 százalékkal több, mint az előző hónapban. Az erősödés tehát nagy forgalommal zajlott, ami az emelkedő trend erejét jelzi.

2021_majus_3.png

Tovább növekedett májusban a gabonaszekció forgalma: összesen 784 millió forint lett az előző havi 502,6 millióval szemben. Ebből 466,7 millió forintot, a forgalom több mint felét a napraforgómag adta, míg 258 millió forint értékben kötöttek takarmánykukoricára, illetve 60 millió forint értékben takarmányárpára.

A befektetési szolgáltatók közül a Wood végzett az első helyen 129,2 milliárd forintos duplikált forgalommal, míg a Concorde alig marad el tőle 123,6 milliárddal, harmadik az Erste, 108 milliárd forinttal.

2021_majus_4.png