A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is borús hangulat uralkodik: az Egyesült Államokban a központi banki rendszer által előrevetített üzenetek adnak okot aggodalomra, amelyek alapján a magas kamatok továbbra is jelen lesznek, ez pedig kiemelt nyomást gyakorol a tőzsdékre. A befektetői aggályok, ha mérsékeltebben is, de az ázsiai és európai vezető tőzsdéken is megjelentek a hónap során.

A globális összképpel szemben a hazai tőkepiac meg tudta tartani a stabilitását szeptemberben is, a BUX index, enyhe, 0,1 százalékos növekedéssel, újabb rekordot döntött: 55 838,5 ponton zárt, legmagasabb értékét, 58 020 pontot pedig szeptember 15-én érte el, amely minden idők legmagasabb napi záróértékének bizonyult.

kép1.png

A legnagyobb, 169,8 milliárd forint értékben szeptemberben továbbra is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a MOL: előbbi 31,3 milliárd, utóbbi 31,2 milliárd forintos forgalommal zárta a szeptembert. A mid-capek közül az OPUS emelkedett ki, 40 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel, a középvállalati piacon, a BÉT Xtenden pedig a NAVIGATOR tudhat maga mögött erős hónapot, 50 százalékos emelkedéssel.

kép2.png

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében ebben a hónapban 263,7 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 12,6 milliárd forintot jelent.

kép3.png

A befektetési szolgáltatók versenyét szeptemberben a WOOD & Company zárta az élen, 145,2 milliárd forinttal, a 2-3. helyet pedig az ERSTE és a Concorde érte el, 126,7 és 121,7 milliárd forinttal.

kép4.png

Szeptemberben az árupiacon 126 millió forint értékben zajlott a kereskedés, amelyet teljes egészében a fenntartható takarmánykukorica tett ki.