A globális piacokon májusban vegyes teljesítmény volt tapasztalható: az S&P500 index a magas kamatlábak és a tartós inflációs nyomás ellenére is 2-3%-os nyereségnövekedést ért el. A geopolitikai kockázatok, különösen a közel-keleti konfliktusok és a Szuezi-csatorna körüli zavarok növelték a volatilitást, emiatt a globális kereskedelmi folyamatokat is befolyásolták​​​​. Európában ugyan tovább csökkent az infláció, de a magas kamatok korlátozták a növekedési potenciált. Az USA-ban a fogyasztói árindex éves növekedése 3,5% volt, ami csökkentette a vásárlóerőt​​. Ázsiában az e-kereskedelem és a mesterséges intelligencia által generált kereslet fenntartotta a piaci aktivitást, a Panama-csatornára vonatkozó korlátozások pedig enyhültek, de a helyzet még nem normalizálódott teljesen.

Ezzel szemben a hazai tőkepiac megtartotta stabilitását, a BUX index májusban 67 906,5 ponton zárt, amely 0,3 százalékos csökkenés az áprilisi záróértékhez képest, ugyanakkor az index legmagasabb, egyben rekordnak tekinthető értékét, 69 803 pontot, május 27-én érte el.

Bux_index.png

Májusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb kereskedés, 158,5 milliárd forint értékben. A bankpapírt a Richter Gedeon és a MOL követte, 57,2 milliárd, illetve 38,4 milliárd forinttal. A közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok és a kispapírok közül a Delta Technologies Nyrt. zárt különösen erős hónapot, 93 százalékos növekedéssel.

Forg_oszlop.png

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 284 milliárd forintot tett ki májusban, amely a napi átlagot tekintve 13,5 milliárd forintot jelent.

A májusi hónap ismét eseményekkel teli hónap volt a Budapesti Értéktőzsde számára. A BÉT és az MBH Bank stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek támogatása. Az együttműködés tudással, támogató szakértői és vállalati közösséggel, valamint finanszírozási lehetőségekhez való hozzáféréssel segíti a hazai középvállalatok fejlődését, hozzájárulva a tőkepiac és a pénzügyi stabilitás erősítéséhez. Emellett májusban került sor a harmadik BÉT Mentor eseményre is, "ESG a gyakorlatban" címmel, ahol a középvállalatok zöld átállása és ESG-megfelelésük gyakorlati aspektusai voltak a középpontban. A hónap egyúttal a konferenciaszezon csúcspontjának is tekinthető, a BÉT vezetői számos mértékadó rendezvényen képviselték a Tőzsdét.

Vezető_részvények_forg.png

A befektetési szolgáltatók között májusban is a Wood & Company zárt az élen 167,1 milliárd forinttal, akit a Concorde és az ERSTE követett, 130,5 és 97,8 milliárd forinttal.

Brókercégek_forg.png

 

 

 

Az árupiac forgalma csökkent áprilishoz képest, az összforgalom 208,5 millió forintot tett ki

Sajtókapcsolat

BÉT Kommunikációmedia@bse.hu; www.bet.hu